Söndag 31/1-2010

Idag bar det äntligen av till manegen även fast det blev snöoväder haha.

Hade med mig båda hästarna så dom blev bättre igenomridna än hemma i paddocken.

Började med Treneke och hon skötte sig riktigt bra i början men sen när vi skulle galoppera så tyckte hon det var roligare att springa iväg eftersom hon har vilat i två dagar och jag hade ingen martingal på henne. Men sen gick hon ordentligt tills jag krävde att hon skulle göra skänkelvikningar. Det gick relativt bra till vänster men hon bara vägrade ta högerskänkel men tillslut lyssnade hon och gjorde riktigt fina.

Sen efter det blev det att rida Explosiv och även hon var riktigt fin idag faktiskt. Lite stel och lite pigg men annars ingenting så. Hon vill fortfarande ha huvudet i lite lägre form och gå på bogarna istället för att komma upp i högre form och jobba bakifrån men det börjar komma. Sen efter en stund fick hon hoppa ett litet räcke på slutet bara.

Imorgon blir det ännu mer lösgörande fast i paddocken..

Får börja tömköra Samantha i skritt nu på rakt spår också :D

Torsdag 28/1-2010

Åkte upp till stallet idag runt halv 10 för jag skulle tömköra två hästar och rida en. Eftersom Christer var så snäll och åkte med upp till stallet så fixade han nästan hela stallet undertiden jag fixade hästarna..    Började med att tömköra Treneke. Hon var lika duktig som hon alltid är i tömkörningen :)  Efter det tömkörde jag Samantha och hon var väldigt duktig hon också eftersom hon bara är tömkörd två gånger. Hon gick faktiskt jättefint på slutet :)    Sen efter det skulle jag rida Explosiv och jag tänkte om jag broddar henne är det bättre att rida på ängen där det är mindre gropigt och mer snö så blir det inte lika stumt. Jag gick ut på ängen och så fort jag har kommit upp i sadeln så kör hon värdens bockserie med mig. Haha.. Fortsatte skritta och hon fortsatte göra sina bocksprång. HELA tiden. Haha.. Tillslut fick jag gå in i paddocken ändå för hon gick inte att rida hon var verkligen aspigg och gjorde inget annat än att bocka.. Så jag gick in i paddocken och tog ett rejält dressyrpass där och då gick hon faktiskt jättefint :) Knäpphäst :D


Tisdag 26/1-2010

Idag blev det träning från marken. Jag lärde Explosiv att stegra :) Hon kom inte hela vägen upp men hon gjorde det faktiskt riktigt bra för att vara första gången :)

Treneke jobbade jag med en "suss övning" från marken och det gick jättebra .. sen försöker jag även vänja henne med att hon inte ska vara så rädd för spö och tillslut kunde jag "slå" lite lätt på hela henne med ett dressyrspö. I morgon skulle det egentligen varit hoppträning med Explosiv men det blir ingenting med det eftersom det ska komme ett snöoväder här. Inte kul men så är det.

Måndag 25/1-2010

Idag red jag båda hästarna barbacka då jag bara kunde ha skor på ena foten eftersom jag har fått en inflammation i hälsensfästet :S . Aja Treneke var jätteduktig faktiskt lite pigg och spänd i början men sen slappnade hon av och då blev hon jättefin.

Red även Explosiv och hon var också jättefin men pigg. Hon gick jättebra i skritt och trav men sen när jag skulle galoppera tog det ca 10 minuter att få fram henne för hon var så pigg så hon bara stod och bockade så fort man försöte fatta galopp men sen när jag väl fick upp henne i galopp efter många om och men så gick även hon jättefint och hon fick hoppa en liten studs också :)

Torsdag 21/1-2010

Igår var det som sagt hoppträning :) Treneke var väldigt spänd och stel i början men sen skötte hon sig faktiskt riktigt bra :) Idag var det mycket träning med länga och korta på rakt och böjt spår. Hon var faktiskt jätteduktig.. Hon blev lite studsig i galoppen och ville hellre studsa och dampa istället för att galoppera ordentligt men efter en stund gjorde hon det :) Sen när vi hade hoppat fram blev det en bana på 120.. Hon hoppade faktiskt riktigt bra min lilla polle :)

Innan hoppträningen red jag Explosiv. Hon gick också jättebra. Var lite seg så vet inte om hon fortfarande har träningsvärk eller om hon har sträckt sig. Hon är ju fortfarande bebis så hon ska få ta det lugnt fram tills på söndag. Så idag vilade dom. Ska även vila i morgon och på lördag blir det promenad/utskrittning och sen blir det fullt ös igen :) Fick även avmakskat dom idag :)




Tisdag 19/1-2010

Började praktiken klockan 1 idag för jag skulle med henne på träning på eftermiddagen :)

Åkte upp och gjorde hela stallet. Tömkörde Treneke idag för hon gick ganska hårt i går när jag red henne på ängen så hon fick ta det lite lugnt idag för i morgon blir det hoppträning :)

Explosiv fick ta det lugnt idag för hon verkar ha träningsvärk från när vi studshoppade men i morgon blir det dressyr med henne igen.

Samantha blev behandlad idag också. Hon var inte bra någonstans som jag visste men nu har vi i alla fall börjat med henne men det återstår en del behandlingar innan hon är frisk..

Måndag 18/1-2010

Igår var det bara promenad därför skrev jag inget :)

Idag red jag Treneke barbacka på ängen hon var faktiskt jätteduktig tills jag skulle galoppera då hon tyckte att hon skulle studsa på stället och bråka istället :) Men det var faktiskt bara att gå in i paddocken och galoppera så gick det jättebra :) Hon fick även idag jobba mycket med öppna och skänkelvikningar och hon skötte sig riktigt bra i båda trav och skritt :)

Sen efter det skulle jag skritta ut Explosiv .. Hon ville inte skritta utan hon trippade hela vägen bort och sen när jag vände så drog hon full galopp.. haha knäpphäst. Men fick stopp på henne ganska fort och då gick hon jättebra en bit tills vi kom till kossorna så när en mua så blev hon skitskraj och flög åt sidan och sen var det full fart igen. Men sen efter en stund lugnade hon ner sig :) Red även henne barbacka :)

Lördag 16/1-2010

Åkte upp till stallet i morse för hovslagaren skulle komma och sko :) Idag var det bara Treneke som blev skodd för han tyckte att vi kunde vänta med dom andra två :)

Började med att rida Treneke. Utan martingal faktiskt för första gången på jag vet inte hur länge. Märkte ganska snabbt att det går men det är väldigt svårt för hon fattar direkt att hon får upp huvudet mycket. Men hon gick iaf jättebra och när jag hade ridit fram henne så hoppade jag studs med henne där alla låg på ungefär 50 cm. Så det blev inte så mycket gymnastikhoppning men ändå lite :)

Sen efter det red jag Explosiv och även hon gick väldigt bra.. Även henne lösgjorde jag ordentligt så båda hästarna gick ungefär 45 minuter idag.. Men även henne studshoppade jag men gjorde lite mer komplicerat för henne för att hon ska fatta vad hon ska göra. . Jag hade tre studs på raken. Första var ca 30 cm på ena sidan och 50 på andra så den var sne, sen var mitten ca 50 cm på båda sidorna och sista hindret var ca 70-80 cm och över den bommen hade jag hängt ett ylletäcke som självklart var livsfarligt dom första tre gångerna. Hon var iaf jätteduktig så i morgon blir det promenad med henne eller om jag ska skritta ut henne och ta Treneke som handhäst jag har inte bestämt mig riktigt :)


Åkte upp till stallet i morse för hovslagaren skulle komma och sko :) Idag var det bara Treneke som blev skodd för han tyckte att vi kunde vänta med dom andra två :)    Började med att rida Treneke. Utan martingal faktiskt för första gången på jag vet inte hur länge. Märkte ganska snabbt att det går men det är väldigt svårt för hon fattar direkt att hon får upp huvudet mycket. Men hon gick iaf jättebra och när jag hade ridit fram henne så hoppade jag studs med henne där alla låg på ungefär 50 cm. Så det blev inte så mycket gymnastikhoppning men ändå lite :)    Sen efter det red jag Explosiv och även hon gick väldigt bra.. Även henne lösgjorde jag ordentligt så båda hästarna gick ungefär 45 minuter idag.. Men även henne studshoppade jag men gjorde lite mer komplicerat för henne för att hon ska fatta vad hon ska göra. . Jag hade tre studs på raken. Första var ca 30 cm på ena sidan och 50 på andra så den var sne, sen var mitten ca 50 cm på båda sidorna och sista hindret var ca 70-80 cm och över den bommen hade jag hängt ett ylletäcke som självklart var livsfarligt dom första tre gångerna. Hon var iaf jätteduktig så i morgon blir det promenad med henne eller om jag ska skritta ut henne och ta Treneke som handhäst jag har inte bestämt mig riktigt :)


Treneke Maj 2008 :)

Fredag 15/1-2010

Även igår fick hästarna vila eftersom jag var ute och övningskörde :)

Eftersom Explosiv gick så hårt i onsdags så hade hon träningsvärk idag haha även fast hon vilade igår så jag lät henne vila idag också :)

Treneke därimot tömkörde jag idag mest för att hon skulle få springa/jobba av sig energi även om jag inte sitter på .. Hon gick faktiskt jättebra och efter en stund tog jag bort en töm och lät henne springa "lös" på en volt utan inspänningar så fick hon hoppa lite studs och mest busa :) Det blev några bocksprång :)

I morgon blir det nog studs med båda eller så rider jag ut Treneke och studsar Explosiv :) inte bestämt mig än :)

onsdag 13/1-2010

Hästarna fick vila igår eftersom dom har gått ganska hårt

Åkte in till stenungsund och tränade Explosiv vid 12 (via skolan). Där var det mycket dressyr ihop med bommar. Vissa övningar blir det till att träna hemma just med att byta galopp på dom :) Även en bra övning för Treneke tror jag. Hon skötte sig iaf jättebra men på slutet blev hon ganska trött och hon orkade inte riktigt och ville bara rulla sig hela tiden :)

Sen när jag kom hem skulle jag egentligen åkt på hoppträning med Treneke men det var så fruktansvärt kallt så vi struntade i de :) Så när jag kom hem skrittade jag henne i paddocken istället. Då var med mycket öppna, skänkelvikningar och skritt över bommar. Just för att hon ska få tänka så mycket som möjligt och det var ganska mycket snö så hon var ganska trött på slutet :) I morgon blir det nog upphöjda bommar med Treneke och skritt med Explosiv :)

Måndag 11/1-2010

Idag när jag åkte upp till stallet var det igentligen inte meningen att jag skulle rida två hästar för Sanna skulle ridigt Explosiv men hon mådde inte så bra så jag fick rida båda ändå :) Inte mig imot..

Började rida Treneke och jag tänkte att hon kommer väll vara jättejobbig idag för jag har satt på henne nosgrimma igen och även just för att jag bara har tömkört henne i två dagar. Men nej hon var helt underbar att rida idag. Hon var jättemjuk och fin i båda sidorna. Inte alls så hängig i högertygeln som hon brukar vara och absolut ingenting med att kasta med huvudet eller någonting. Så jag började med att jogga henne på halvlånga tyglar i kanske 10 minuter efter att jag hade skrittat fram självklart.. Sen kortade jag upp dom lite ( Man kan inte ha för korta tyglar på henne för då blir hon jättestressad) jobbade henne lite på rakt spår och volter. När jag hade gjort det så galopperade jag henne några varv i båda varven lite kravlöst. ( Brukar inte jobba dom ordentligt förrens dom har galopperat) sen när jag hade gjort det gjorde jag lite mer avancerade saker som skänkelvikning, öppna, lite mer krävande galopp och mycket galoppfattningar. Efter det fick hon studsa lite på några småhinder som var typ 30 cm och det är så mycket snö i paddocken nu så det är jättemjukt och bra.. Så var det två hinder med ca 8.5-9 meter imellan så där fick hon träna på att gå på 1 eller 2 galoppsprång.. Jättefin där med.

Sen blev det Explosivs tur. Självklart var hon lika dampig som hon alltid är i början av ett ridpass. Hon fick göra ungefär samma saker som Treneke men hon fick även göra galoppombyten över bom och det gör hon nästan 100% rent nu. Hon är ju bara 6 så jag kräver inte att hon ska kunna det. Men hon var också jätteduktig. Även hon fick träna på mycket avsaktningar och galoppfattningar framförallt. Hon fick även prova på att rygga som hon har vägrat göra förut då hon har ganska mycket egen vilja. Iaf fick henne iaf att backa 2 steg.. Sen fick även hon skutta på dom små hindrerna och sen var det bara att göra iordning henne och åka hem :)

Söndag 10/1-2010

Även idag blev det "bara" tömkörning för vi skulle iväg till pappa på eftermiddagen.. Men i morgon ska hästarna igång på riktigt igen. 5 dagar i veckan ska dom ridas MINST..


9/1-2010

Hästarna har vilat i två dagar nu igen.. Suck på mig att jag inte drar igång dom ordentligt igen. Men idag åkte jag i alla fall upp och tömkörde Treneke och Explosiv. Treneke var jätteduktig som vanligt när man tömkör henne.. Explosiv därimot har bara tömkörts 1 gång innan vad vi vet och hon var väldigt pigg och lätt i rumpan idag .. I morgon börjar hårdträningen igen. Gott att det fortfarande är snö så man kan rida på ängen :) Sen blir det alltid bättre med hästarna när skolan drar igång för jag blir så slapp på lov ;)

Onsdag 6/1-2010

Idag var det som vanligt ridning men i snöoväder dessvärre inte lika kul :/

Började med att rida Treneke. Skulle rida henne på ängen för att hon skulle få träna sig på att inte ta stöd mot staketet. Skulle även prova att rida henne med nosgrimma och sen även med graman eftersom jag visste hur hon var igår så tog jag den för säkerhetens skull.. Hon var väldigt spänd i början som kanske inte var så konstigt eftersom de blåste hur mycket som helst och snöade asmycket. Aja i alla fall. Hon började tillslut bråka och stå på bakbenen och springa ifrån mig och hålla på så jag  sa till sanna att vi skulle ta av gramanen för jag vet att hon har reagerat på den förut på det sättet. Tog av den och hon gick då hur bra som helst tills jag skulle galoppera då började hon bråka igen. Inte i vänster varv men jättemycket i höger.. Tog bort nosgrimman men hon fortsatten ändå Då var det bara att göra en ordentlig halt och få tillbaka henne ordentligt och sen gick hon hur bra som helst. Efter det skulle jag trava av henne och eftersom hon var så lugn så satte jag mig ner och jobbade henne lite skänkelvikningar och mer lösgörande då jag visste att hon var varm i kroppen.. :)  Då gick hon faktiskt riktigt bra :)

Sen efter det skulle jag rida Explosiv.. Snöade fortfarande hur mycket som helst jag kände varken mina fingrar eller tår.. Skulle även rida henne på ängen men det var helt lönlöst för hon stod bara och bockade på stället och slog med frambenen och höll på haha.. Knäppa unghästen :) Gick in i paddocken i stället och då gick det mycket bättre. Det var lite svårt att rida när man inte kände sina fingrar men det gick i alla fall.. Travade henne lite över några bommar som låg i paddocken och lät henne jobba på en åtta volt över en bom för att riktigt få loss henne. Även med henne gjorde jag lite skänkelvikningar och öppnor i traven för att känna att hon var riktigt loss. Efter det var det bara lite lugn galopp som gällde :)

För er som undrar med Samantha tyvärr är hon skadad. Har antagligen gått omkull i hagen då hon har en stor knöl bak i korset som hon ömmar jättemycket men det ska vi nog snart få fixat :)


Tisdag 5/1-2010

Så nu är bloggen igång igen :D

Idag var första ridturen på Treneke sen den 23 december eftersom jag har varit i Borlänge så fick dom lite vintervila :)

Tänkte att antagligen kommer hon vara överpigg så jag tar gramanen för säkerhetsskull. Även Sanna har kommit med hem nu ett tag så hon skulle rida Explosiv :) Vi tänkte att eftersom dom har stått så länge så är det bra om vi skrittar ut först en 20 minuter iaf så att dom fick skritta fram ordentligt.. Haha joo det gick ju bra kom inte ens över vägen. Min häst står på bakbenen och dampar loss och Explosiv bara bockade och höll på.. Sket i det och gick in i paddocken där gick det inte speciellt mycket bättre eller Treneke stod iaf inte på bakbenen men hon hade allvarliga damp typ.. Haha. Det sket sig fullständigt med skritten så vi började trava dom på lite halvlånga tyglar så dom bara fick jogga i sitt egna tempo och inte behöva tänka på ställning och form. Sen efter en stund så blev det lite mer seriös ridning och jag jobbade igenom Treneke. Sen skulle jag bara galoppera henne en stund i paddocken eftersom det för en gångs skulle e så mycket snö att det går att rida där fast med broddar förståss. Sen ville Sanna självklart att vi skulle galoppera dom på åkern så dom skulle få galoppera av sig lite energi. Haha det gck ju bra. Treneke på bakbenen och Explosiv bockade men sen skulle vi köra galopptävling och då kom Trenekes fullblodsgener fram. JÄVLAR va hon sprang.. Haha Explosiv fick också upp farten efter en stund :) Sen blev det bara att trava och skritta av dom :)

Värd ridtur idag asså :D

RSS 2.0