Torsdag 25/2-2010

Idag red jag och Sanna ut :)

Sanna red Explosiv och jag red Treneke :)

Explosiv skötte sig (som alltid)

Eftersom Treneke är jättesvår att rida ut hur man än gör så tänkte jag att nu åker väl jag och hon all världens väg så jag tog gramanen på henne och hon var faktiskt jätteduktig. Hon trippade lite och sen när vi kom bort till "skogen" (det är en stig/cykelled i skogen)skulle vi trava och den är ganska lång och dom taggar alltid till där för vi brukar alltid galoppera där men dom skötte sig jättebra speciellt Treneke och där var ganska mycket snö så då fick dom jobba på. Sen istället för att skritta asfaltsvägen hem så tog vi den andra skogen som ligger på vägen och där var det snö upp till magen på dom på vissa ställen men för det mesta var det bara till framknäna typ. Så då skrittade vi men för att liva upp stämningen lite drog jag iväg i full galopp på Treneke utan att tänka på konsekvenserna eftersom hon alltid drar iväg i galoppen och sen trippar/står på bakbenen resten av vägen men när vi kom ut till vägen igen så skrittade hon nästa. Hon trippade men ändå. Men hon skötte sig riktigt bra och det kändes jättebra :) I morgon ska jag antaligen rida dom lite försiktigt eller gå en promenad för dom ska vila lördag och söndag för då ska jag in till mässan :)

Onsdag 24/2-2010

Idag var det ridträff med skolan och vi skulle småhoppa lite. Jag tog då med mig Treneke in till stenungsund för att hon skulle få springa av sig lite :)

Hon var faktiskt riktigt duktig. Hon var lite spänd och lite stel eftersom dom fick vila igår men annars skötte hon sig utmärkt. Vi hade lite olika övningar idag båder i trav och galopp och hon var lite pigg och ville inte riktigt som jag ville alla gånger men det är djur vi pratar om så det spelar ingen roll :) Sen när vi skulle galoppera vet jag inte vad som flög i henne men hon slog upp huvudet och sen vägrade hon galoppera. Hon stod bara och studsa. Sen kom jag på att jag hade martingal på henne och att det kunde vara det för jag rider inte med det hemma längre utan bara på hoppträningar och på tävling. Tog av martingalen och då gick hon jättebra :) . Sen när vi skulle börja hoppa satte jag på den igen. Det var bara småhinder idag som var ungefär 50 cm för det var mest lydnad :)
Sen skulle jag ridit Explosiv när jag kom hem men en slang i bilden släppte och vi hade inte saker att laga det med så vi fick vänta på Christer och då blev klockan alldeles för mycket men i morgon ska dom ridas båda två..

Här är bild på övningarna :) Jag vet att jag inte är bra i paint men hoppas ni fattar ;)



Man ser inte jättebra men blå är trav, röd är galopp, grön är skänkelvikning, ett svart streck är bom och svart streck med sträck på sidan är ett räcke :)

Måndag 22/2-2010

Idag började praktiken klockan 12 så jag åkte upp och red hästarna på morgonen. Började med Treneke i paddocken (där det var jättemycket snö så red inte så länge) hon var först väldigt spänd och hängig i munnen och ville bara springa på. Så lät henne trava och galoppera på lite halvlånga tyglar och orkade inte jobba henne ordentligt för jag vet att det är jobbigt för henne att gå i så mycket snö. Men när hon hade galopperat och blivit lite varm red jag MYCKET skänkelvikningar speciellt åt höger för det är där hon inte lyssnar ordentligt. Men sen släppte det och jag slutade :)

Sen red jag Explosiv på ängen för vi skulle konditionsträna. Hon var jättefin i traven men hon var jättefjollig på ett ställe och vägrade gå förbi. Red henne med dressyrspö idag för att verkligen kunna få med rumpan i skänkelvikningarna åt höger och det gick faktiskt riktigt bra det också. Sen blev det galopp på halvlånga tyglar och efter det blev det mer "seriös" galopp. Jobbade på volterna, lägga en stor volt sen byta volt och byta galopp  och lite sånt. Red även mycket serpentiner där hon skulle byta i galoppen för att hon skulle lära sig att byta rätt :) sen blev det att trava och skritta av henne och sen åka till praktiken :)

I morgon börjar jag 3 och slutar 8 så jag tänkte åka upp och fixa stallet i morgon bitti och då ska jag bara ta en promenad med dom :)

Frågestund

Frågestund här i bloggen :D


Söndag 21/1-2010

"Kan du inte skriva lite om vad du går i för skola, gymnasium? :=)"


Självklart kan jag det :)

Jag går på en skola här på Tjörn som heter UCT (utbildningscentrum Tjörn) Där går jag en linje som heter barn och fritid inriktning häst. Jag var väldigt länge inne på att gå på Dingle eller på Plönninge och jag kom in på båda ställerna och kunde inte bestämma mig. Mamma sa att jag kommer inte orka både häst och hund så antingen fick jag lämna hästen hemma eller hunden och jag kände att jag inte ville lämna någon därför blev det inget med det.


I skolan där jag går nu praktiserar jag måndag, tisdag och onsdag varje vecka och går i skolan torsdag och fredag. Vilket jag tycker är jättebra eftersom jag inte skulle hinna med skola fem dagar i veckan och tre hästar. I ettan läser man bara svenska, engelska, matte, data, gymnastik och karaktär. I alla fall vi :)

Det är en ganska liten skola och man kommer oftast närmare klassen och klasserna blir mindre.

Tillbaka till linjen.

Den heter barn och fritid men jag läser bara vissa kurser inom det. Det kanske låter lite konstigt men jag läser ju inte kurser för hur man tar hand om barn utan jag läser mer om problemlösningar, hur man ska kommunicera med barn och mer sånna saker som man borde kunna om man tillexempel ska jobba på ridskola eller något sådant :)

Om det är något mer ni vill veta eller har någon annan fråga att ställa är det bara att slänga in en kommentar :)


Lördag 20/2-2010

Idag var det inte meningen att jag skulle rida för hästarna skulle vilat idag men eftersom jag ska behandla min fot i morgon igen så får jag inte rida efter så jag red i snöovädret idag istället.

Lät bara båda hästarna gå ca 20 minuter i djup snö med fram och avskrittning. Red inte så seriöst utan dom skulle mest få trampa runt. Explosiv var väldigt trött efter, märks att hon inte har så mycket kondis men det kommer :) Treneke var faktiskt inte så trött på samma sätt utan mer trött i huvudet typ :)



Fredag 19/2-2010

Idag fick hästarna bara springa av sig i sommarhagen i den djupa snön så ingenting mer med dom idag. :)

I morgon ska jag antingen skritta ut eller så ska dom få vila :) Jag får se det beror på vädret :)

Ny design vad tycker ni?? :D:D





Fast den är ju svart bakom egentligen som ni kan se :D:D Här var den inte riktigt klar :) Tack snälla för hjälpen :D

Onsdag 18/2-2010

Min namnsdag idag :D

Började med att jag vaknade hos Stephanie och vi gick ner och red Rozitha.. Eller Steffie red.

Sen åkte vi till mitt stall och gjorde allting. Jag red Treneke medans Steffie skrittade och joggade fram Explosiv lite :)

Treneke gick mycket bättre idag än igår hon var fortfarande lite spänd och lite stel eftersom såret i munnen har spruckit igen. Typiskt men det funkar om man bara smörjer in det. Det blir såhär varje vinter men men . Jag lät henne mest jogga idag eftersom hon skulle slappna av med på slutet fick hon göra lite skänkelvikningar för att hon skulle släppa i sidorna och inte hänga så fruktansvärt i munnen.

Sen efter det bytte vi så Steffie gick med Treneke och jag red Explosiv. Även hon skötte sig faktiskt bra idag men hon var lite seg i galoppen. Tror hon är lite trött sen igår då hon fick galoppera på ängen rätt mycket :). Men hon kändes fin och riktigt mjuk faktiskt. Provade även att byta till den raka stången idag eftersom hon blir så fruktansvärt stark och hon gick faktiskt riktigt bra på det så ska variera mellan det och raka gummibettet :)

Efter det åkte vi till Caroline som behandlade min fot igen. Ska även behandla den nu i helgen. Så hästarna ska få ta de lugnt fredag och lördag och i morgon ska jag och mamma städa i ordning i stallet lite mer :) Typ sadelkammaren ;)

Ny design är på väg så att bloggen blir lite finare men den är inte riktigt klar än så den kommer om ett tag :)

Ni får gärna tipsa om vad jag ska skriva.. Om det är något ni vill veta eller något :)






onsdag 17/2-2010

Idag när jag hade ridit mina åkte jag som sagt till Stephanie och red Rozitha. Asså shit den hästen hatar nog mig nu ;) Men men hon var faktiskt väldigt dum just när man skulle fatta galopp för hon sparkar mot skänkeln och vägrar typ erkänna att jag har rätt.. Haha men sen på slutet så gick hon riktigt bra och jag berättade för Stephanie hur hon ska göra med henne när hon håller på så. Men henne tränade jag inte så hårt eftersom jag inte har ridit henne så mycket men jag red lite skänkelvikningar, tränade mycket igångsättningar speciellt till galopp eftersom det var där hon bråkade och avsaktningar från galopp till trav för då bråkade hon bara med mig. Haha.
Hon testade mig lite också , Haha. Sen visade jag även hur hon ska göra när hon bara trycker in rumpan och bråkar ;)







Onsdag 17/2-2010

Idag började jag med att tömköra Samantha lite igen. Skulle ha tömkört alla men när jag tömkörde Samantha så gick tömkörningsgjorden sönder :O Igen. Ändå fick jag en ny för inte länge sen :S

Aja efter det skulle jag rida Treneke. Hon var jättekonstig idag , hon kanske var pigg vem vet. Sen glömde jag även att sätta i tussarna i öronen. Men hon vägrade i alla fall att galoppera hon bara studsade och stack så jag sket i det men då var hon redan jättestressad så jag travade henne bara på långa tyglar en stund.

Efter det skulle jag skritta ut Explosiv i skogen för att hon skulle få tänka lite vart hon sätter fötterna men vi virrade bort oss och hamnade inte alls där det var meningen men tillslut kom vi till stallet i alla fall.. haha då red jag henne på ängen en stund (barbacka) just för att hon skulle få jogga lite och sen blev det lite galopp med henne också :)

Nu ska jag hem till Stephanie och hjälpa henne med hennes bråkstake Rositha, och sjukgymnasten som sa att jag skulle ta de lugnt (A) Aja det löser sig (Y)

Tisdag 16/2-2010

Nu har det blivit ett sånt upphäll igen för att hästarna alltid får ta det lugnt efter tävling. Jag menar hur kul är det att läsa om att jag har varit ute och promenerat?

I alla fall. Jag har ju berättat hur jag rider mina hästar och hur jag försöker träna dom varje vecka.

Nu kan väl ni slänga iväg en kommentar om hur ni rider era hästar/sköthästar och vad ni tycker att dom fungerar bäst på.

Jag har även fått förfrågning om vad mina hästar äter för foder och det ska jag berätta nu.

Treneke äter ca 2 kilo av "Dodson & Horrell build up" om dagen. Det är ett foder för hästar som har lite problem med att gå upp i vikt och det är även havrefritt och jag tycker att det är ett utmärkt foder för henne. Sen äter hon även ca 1/2 kilo lusern om dagen och ca 12 kilo hö om dagen beroende på väder och vind.

Explosiv äter samma sak som Treneke men hon får lite mer lusern än vad Treneke får :)

Samantha får just nu inte så mycket kraft eftersom hon inte gör så mycket. Men i vanliga fall får hon ungefär 1/2 kilo "Dodson & Horrell leisure mix" och ca 11 kilo hö :)


Hur brukar ni planera era hästars veckor och hur lång innan bestämmer ni tävlingar och vad får era hästar för mat? :)




Jag och Samantha :) 120 :)

Söndag 14/2-2010

Hästarna skötte sig jättebra idag :)

Hoppade ju som sagt Treneke 130 idag och hon hoppade jättebra. Visst inga toppresultat kanske men hon lyssnade så fruktansvärt bra och hon lyssnade verkligen till 100% på mig och allting gå så jävla bra med henne just nu.

Även Explosiv skötte sig utmärkt men hon blev lite stark och bråkig i 110 och så men hon var jätteduktig hon också.
Tack Stephanie som var med och hjälpte till under dagen :)

Nu under veckan blir det nog mycket cavaletti och studshoppning tror jag och mycket jobb för hästarna.. Haha .

Caroline kommer och kollar över hästarna i morgon igen och det känns toppen :)

Lördag 13/2-2010

Idag började jag med att rida Treneke. Hon var pigg och ganska spänd men hon gick ändå rätt bra faktiskt. Det blev inte så långt pass idag eftersom vi ska på clear round i morgon men hon skötte sig bra iaf:) Sen när jag nästan var klar kom Rebecka upp till stallet och då fotade hon alla hästarna så bilder på det kommer senare :)

Efter det tömkörde jag Samantha för första gången på väldigt länge och det gick bra. Skrittade henne bara i ca 10 minuter.

Efter det red jag Explosiv. Hon var väldigt pigg i början och typ dampade som ni också kommer att se på bilderna men även hon skötte sig efter en stund och sen blev det racing på ängen :)
Har Christers skor på mig därför har jag så stora fötter ;) Smakprov från ridningen :










Hur jag rider mina hästar :)

Eftersom jag fortfarande har två hästar som måste upp mer i muskulaturen försöker jag rida så varierande ridning som möjligt. Självklart beror hela min ridning på väder, underlag m.m. Men nu under vintern när det har varit så mycket snö så har det funkat rätt bra. Mina hästar går oftast kortare men fler pass i veckan.

När jag rider mina hästar oavsett vad jag ska göra börjar jag alltid med att skritta fram dom i ca 10-15 minuter beroende på hur länge jag ska rida. Efter det börjar jag alltid att jogga dom på lite längre tyglar då dom får gå mer i en avslappnad form och bara jogga sig varma i kroppen. När jag har gjort det så brukar jag oftast även galoppera på lite längre tyglar. Sen när jag har galopperat brukar jag oftast självklart skritta lite men sen börjar jag med travarbetet på mer "allvar" då ska dom gå i lite högre form och ställa igenom sig i sidorna och först då brukar jag börja rida på volter och flytta undan dom i skänkelvikningar/öppnor. När jag gör skänkelvikningarna försöker jag alltid lägga dom på lite olika ställen för att hästarna inte ska "vänja" sig att där går jag vänster och där höger. Oftast rider jag även mycket skänkelvikningar i sicksack över medellinjen :). Sen börjar galopparbetet på allvar också. Även då är det mer högre form och volter och så vidare . Treneke har precis börjat med skänkelvikningar i galoppen också. Sen brukar jag försöka rida cavaletti ca 1-3 dagar i veckan, 1 dag studs, en dag hoppning, 1-2 dagars vila och 1-2 dagars utskrittning beroende på väder och underlag. Just nu under vintern har det inte blivit någon direkt utridning utan mest skritt/promenad. Sen när mina hästar har varit iväg på tävling promeneras dom alltid dagen efter och vila dagen efter det. På Treneke har jag alltid rakt gummibett men Explosiv brukar jag variera med. I dressyren går hon antingen på rakt gummibett eller tredelat fullcheek och i hoppningen ett rakt gummifullcheek. Har även det raka fullcheeket på Explosiv när jag rider ut. Treneke brukar bli gummibettet men eftersom hon är så fruktansvärt svårt att rida ut så blir inte det så ofta. Tillbaka till dressyren. När jag gör skänkelvikningarna försöker jag alltid att få hästarna att få med sig hela kroppen rak och inte bara bogen och att rumpan kommer senare. Funkar inte detta brukar jag på Explosiv ha ett dressyrspö som man sitter och "puttar" på rumpan med. Samma sak på volterna . Hela tiden är jag på hästarna med att dom får absolut inte smita med bogen!!  Just nu kan jag inte komma på så mycket mer att skriva men om det är någonting ni undrar får ni gärna slänga iväg en kommentar och fråga :)

Torsdag 11/2-2010

Idag skulle jag ju som sagt ridigt Treneke i paddocken och Explosiv skulle få gå upphöjda cavalettis. Men det var typ -14 grader så ville inte ansträna dom mycket. Så jag skrittade ut Explosiv och hade Treneke som handhäst. Sen efter det så fick dom bara trava lite på ängen i den djupa snön i typ 10-15 minuter. I morgon ska jag antaligen bara pulsa lite snö i skritt och trav eller så ska dom få vila. Ska nämligen iväg i morgon :)

Är det något ni vill att jag ska skriva om i min blogg ? ;) Tipsa :)





Trollhättan 08 tror jag det var :)

Onsdag 10/2-2010

I måndags fick hästarna promenera och igår fick dom vila :) Som alltid efter tävling..

Idag red jag båda barbacka i paddocken i ca 25 minuter och dom gick jättebra båda två. Dom fick båda göra lite skänkelvikningar, öppna och ställas utåt på volterna för att verkligen få med sig bogarna.. Som sagt dom skötte sig riktigt bra :)

Imorgon blir det nog vanlig dressyr på Treneke och upphöjda cavaletti med Explosiv :)

BTW har haft Treneke i 3 år idag :D

Tävling 7/2-2010

Här är filmerna från tävlingen i helgen :)


 

Treneke 110: http://www.youtube.com/watch?v=wAE4lBa_zAM



Explosiv 110: http://www.youtube.com/watch?v=wnYOD92znDs



Treneke 120: http://www.youtube.com/watch?v=43-Rg0Oh9n8




Glöm inte att kommentera nu  :D



Söndag 7/2-2010

Hästarna har varit så grymt duktiga idag :D

 

1m (Debut för henne med mig, har hoppat det med sanna innan): Explosiv. Jag har inte alls hoppat Explosiv mycket och jag har bara hoppat en clear round med henne på "tävling" förut.

I 1 meter hoppade hon jättefint men hon har inte varit ute på länge så allting var verkligen jättefarligt. Hon trodde att alla grindar på hindrerna skulle äta upp henne och det var krångel på framridningen så hon var lite trött men hon fick iaf 4 fel av en rivning. Tyvärr ingen film..

 

110 Treneke: Hon var verkligen jättefin idag.. Shiet vilken skillnad det är på henne alltså.. Hon gick asfint i grunden och lyssnade asbra men sen i omhoppningen klantade jag till det helt och hållet på en oxer och litade för mycket på henne och hon tyckte det var lite lågt så hon rev det så 4 fel i omhoppningen. Men hon var ASFIN! Film kommer inom kort

 

110 Explosiv : (Debut för henne med mig, Sanna har hoppat det en gång innan) . Nu blev det mycket bättre med framridningen och hon var mycket piggare nu. Hon reds heller inte fram alls mycket och jag hoppade typ tre skutt. Gick in på banan och där var hon JÄTTEFIN verkligen och vi nollade den :) .. Film kommer inom kort..

 

120 Treneke: Även här var Treneke asfin och jätteduktig verkligen. Dom hade lagt in en trekombination här med räcke, ett galoppsprång, räcke, ett galoppsprång, oxer. Jag och Treneke har aldrig hoppat trekombination på tävling så det var något nytt. Här var jag tvungen att hålla lite i henne och då blev det lite studsigt men vi kom igenom den .. Men tyvärr rev hon ett i omhoppningen sen för jag klantade mig men båda hästarna har varit riktigt fina och duktiga idag.. Jag älskar er <3

 

 


Torsdag 4/2-2010

Idag tömkörde jag båda hästarna

Började med Explosiv och hon var riktigt fin faktiskt. Trampade på som fasiken men märkte att hon är svagare i höger som jag har märkt länge

Sen tömkörde jag Treneke men hon blev bara spänd så jag hoppade upp och red henne lite barbacka och då gick hon jättebra.

Nu blir det vila i morgon igen för jag ska till Göteborg en snabbis och sen på lördag blir det promenad, skulle joggat dom egentligen men det är så mycket snö så dom blir så trötta och sen på söndag är det tävling och så ska Explosiv gå 1m 110 och Treneke ska gå 110 120 som en start på året :) Skriver mer efter tävlingen :)

Funkar tydligen inte att ladda upp bilder nu :(

Tisadag 2/2-2010

Idag blev det ridning i snöoväder med båda hästarna haha.

Började med Treneke som jag nästan alltid gör. Skulle rida henne på ängen för det är så sjukt mycket snö här så tänkte att det är mysigt för henne att kunna springa av sig lite. Skrittade fram i ca 10 minuter och sen skulle jag börja trava men hon ville inte alls gå på tygeln. Hon sökte sig inte ens ner utan hon sprang ungefär som en ridskolehäst (Inget illa menat) med huvudet rakt fram. Så tog jag av martingalen och gå gick hon helt plötsligt hur bra som helst men sen när jag skulle galoppera så slog hon bara med huvudet så jag gick in i paddocken och där gick hon hur fint som helst.. Hon fick även hoppa ett litet räcke på typ 80 cm.

Sen efter det skulle jag rida Explosiv och det var fortfarande snöoväder. Men red i paddocken och när jag hade värmt upp henne i skritt och trav skulle jag göra skänkelvikningar. I vänster gick det hur bra som helst men sen när jag skulle flytta henne till höger tvärnitade hon, slog upp huvudet och ställde sig.  Varenda gång jag tänkte shit va hon sitter fast eftersom hon gör såhär. Men sen efter en stund kom jag på att det var när jag kom när henne med sporren för mycket som hon ställde sig. Hon släppte faktiskt riktigt bra på slutet. Sen så när jag hade galopperat fick även hon hoppa det lilla räcket som avslutning för att dom ska tycka att det är roligt :)

I morgon blir det bara promenad igen eftersom jag vill ta det lite lugnt nu innan tävlingen på söndag :)



RSS 2.0